Dom atrialny

Created for Polska in 2016

We have done

  1. Architektura
  2. BIM
  3. Domy
  4. Wnętrza
Projekt parterowego domu atrialnego nad jeziorem z basenem, strefą spa i fitness. Wewnętrzne patio osłania mieszkańców od wpływu słońca i wiatru oraz zapewnia prywatność. Powierzchnia użytkowa około 560m2. Budynek prefabrykowany z elementów keramzytowych do stanu surowego powstał w ciągu 3 tygodni. Projekt w standardzie energooszczędnym przewiduje posadowienie na płycie fundamentowej izolowanej 20cm XPS, dwustrefową wentylację mechaniczną z rekuperacją, ogrzewanie dwoma pompami ciepła wspomaganymi instalacją fotowoltaiczną, dwukomorowe szklenie wszystkich okien oraz inteligentne instalacje zarządzania oparte na standardzie KNX. Największe przeszklenia sięgają 13,4 mb z czterema panelami przesuwnymi. Początek realizacji – kwiecień 2017r. Zakończenie czerwiec 2018r.

Autor

arch. Karol Nieradka
współpraca – Anna Karp
wizualizacje – mimoStudio
projekt i wizualizacje wnętrz – OporskiArchitektura

Dom Atrialny, zaprojektowany przez biuro projektowe maxberg, stanął na dużej działce z bezpośrednim dostępem do jeziora i lasu. Działka w większości pozostała niezmieniona. Przy budowie domu i zagospodarowaniu terenu nie wycięto żadnego drzewa, a w patio i najbliższym otoczeniu dosadzono kilka niewielkich drzew ozdobnych. Powściągliwość w doborze kolorystyki nadała prostej formie stodoły czysty i elegancki wyraz. Dach pokryty naturalnym łupkiem oraz betonowe elewacje udało się „oczyścić” ze wszystkich niepotrzebnych elementów, aby wydobyć piękno naturalnych materiałów wykończeniowych.
Część dzienną stanowi duży, otwarty salon z kuchnią, jadalnią i wiszącym kominkiem. Cześć nocna to apartament właściciela z przestronną garderobą i łazienką oraz trzy sypialnie dla gości. Dopełnieniem domu jest strefa relaksu i spa z basenem, sauną, strefą fitness i pokojem kinowym. Wszystkie części domu mają dostęp do wewnętrznego patio, które osłania mieszkańców przed słońcem i wiatrem, zapewnia całkowitą prywatność oraz wpuszcza do środka światło słoneczne o każdej porze dnia.
Konieczność zastosowania wysokich dachów wykorzystano w salonie oraz sypialni właściciela podnosząc sufit równolegle do połaci dachowych. W pozostałej części domu sufit jest płaski uwalniając przestrzeń techniczną na strychu.
Budynek został zaprojektowany z prefabrykowanych elementów keramzytowych, co pozwoliło na realizację stanu surowego w ciągu trzech tygodni oraz wprowadzenie się do gotowego domu i zakończenie budowy po roku i trzech miesiącach od rozpoczęcia pierwszych prac ziemnych.











Projekt

Wnętrza projekt

JADALNIA 8 M
ŁAZIENKA GŁÓWNA 1A 8 M ŁAZIENKA GŁÓWNA 2A 8 M
POKOJ CÓRKI1 8 M
POKOJ GOSCINNY 8 M
SALON 1 8 M
SYPIALNIA 2 8 M
BASEN2 8 M
PAKERNIA1 8 M
GARDEROBA 8 M
HOL BASEN SALON 1 8 M

Rysunki



Budowa

Budowa-Atrialny01 DomAtrialny-Budowa04 DomAtrialny-Budowa05 DomAtrialny-Budowa06 DomAtrialny-Budowa03 DomAtrialny-Budowa01Budowa-Atrialny03


all rights reserved / wszelkie prawa zastrzeżone

Save

Next Work